Steeds grotere bereidheid voor vaccineren in Noord- en Oost Gelderland

Donderdag 25 februari 2021

Door Tim Uilen

Archief Apeldoorn Direct | Peter Vroon

GGD Noord- en Oost-Gelderland hebben weer een coronapeiling gehouden. Tussen 2 en 7 februari hebben 3.900 mensen meegedaan aan de peiling. 79% van de mensen is bereid om een vaccinatie te krijgen. Dat is een groot verschil met de laatste peiling, uit november, waarin maar 51% bereid was om zich te vaccineren.

Verandering in bereidheid

Het percentage van mensen dat twijfelt is enorm omlaag gegaan, van 36% naar 14%. Ook zijn er minder mensen die niet bereid zijn om te vaccineren. Redenen voor deze verandering van bereidheid zijn eigen gezondheid, maar ook die van de samenleving. Daarnaast willen er veel mensen terug naar ‘normaal’. Er zijn al meer dan 1 miljoen vaccinaties gedaan, waaronder ook de 2e dosis voor een aantal mensen.

Toch zijn 7% van de mensen niet bereid om zich te vaccineren. Zij twijfelen voornamelijk over de veiligheid en werking van het vaccin. Van de mensen die aan deze peiling hebben meegedaan is 61% vrouw en 39% man. Meer dan een derde zijn 65-plussers en ongeveer een kwart onder de 44 jaar. De overige 41% zit tussen deze leeftijden in.

Welzijn tijdens lockdown

Afgelopen november was de psychische ongezondheid bij gepeilde mensen ongeveer 20%. Dat percentage is de laatste maanden gestegen naar 23%. Onder jongvolwassen was deze stijging het hoogst. Alle leeftijdsgroepen missen contactmomenten met vrienden of familie. Ook bewegen mensen veel minder dan in november, 45% zegt nu dat zij minder in beweging zijn. Daarnaast wordt er ook minder gezond gegeten, maar deze stijging is minimaal. Mensen slapen slechter dan voor de coronacrisis en sinds november is het aantal mensen met deze problemen 7% gestegen.

Kleinkinderen weer zien

Op een voorgaand artikel over vaccineren kregen wij veel reacties binnen. De poll die bij het artikel zat heeft bijna 1.000 stemmen gekregen en ook waren er veel reacties op Facebook. “Ja, direct dat vaccin erin en dan zo gauw het mag mijn kinderen weer zien”, zegt Gea van Essen. Anderen delen op Facebook dezelfde mening, maar Trudy Ilanbey zegt: “Echt niet, laat eerst maar duidelijk worden wat de bewerking op langere termijn is.” De reacties laten zien dat mensen nog verdeeld zijn, vandaar dat we opnieuw een poll hebben gemaakt.

Wij zijn benieuwd naar hoe jij erover denkt. Vul hiervoor hieronder onze poll in:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!