Werkzaamheden in de binnenstad: welke projecten lopen er momenteel?

Donderdag 24 februari 2022

Door Tim Uilen

De Apeldoornse binnenstad blijft elk jaar weer veranderen. Nieuwe projecten hier, nieuwe projecten daar. Dat zie je op bepaalde plekken in het straatbeeld ook terug: er staan graafmachines, enorme hekken, stapels met bouwmaterialen en natuurlijk zijn er ook veel bouwvakkers aanwezig. In 2022 staan er veel ontwikkelingen op de planning. Dat zijn opstartende projecten, projecten die dit jaar worden opgeleverd en langdurige ontwikkelingen. In dit artikel kijken we even naar een aantal van deze werkzaamheden.

Westen

De binnenstad is even in twee delen opgesplitst: het westen en het oosten. In het westen kijken we als eerste naar Westpoint. Het verpauperde gebouw ziet er iets anders uit, je kan er namelijk recht doorheen kijken. Bijna alle ramen en muren zijn weggehaald waardoor het gebouw er een beetje uitziet als een lege parkeergarage. Het doel was om het gerenoveerde gebouw met 94 appartementen in de zomer op te leveren, maar het is niet duidelijk of dit ook haalbaar is.

Aan de Brinklaan gebeurt er ook van alles. In totaal komen hier 242 woningen, waaronder 75 appartementen aan de Ruyterstraat voor studenten van Wittenborg University. Daarnaast komt er in het oude Stimenz gebouw een nieuw kantoor voor de internationale universiteit. De andere 167 woningen aan de Brinklaan worden gerealiseerd in De Brinkhof. De woningen en appartementen vallen tussen de 30 en 160 vierkante meter. In de zomer is het nieuwe kantoor van het Wittenborg af, de studentenappartementen pas in het najaar en voor de woningen in De Brinkhof is nog niks duidelijk.

Recent werd ook duidelijk gemaakt dat Certitudo Capital, eigenaar van het voormalige Centraal Beheer kantoor, een nieuw plan gaat maken voor de toekomst van het iconische gebouw. Het pand staat al jarenlang leeg en ziet er na de stormen van afgelopen week nog slechter uit. Een deel van de parkeerplekken bij de Pakhoed Torens staat zelfs onderwater. Het nieuwe plan voor de locatie zal naar verwachting voor de zomervakantie gereed zijn.

Oosten

In het oosten van de binnenstad zien we een recente wijziging. Langs de Hoofdstraat zijn namelijk een aantal bomen weggehaald om ruimte te maken voor de ontwikkeling hier. De weggehaalde bomen zijn op andere locaties in Apeldoorn weer in de grond gezet. Het project op deze hoek gaat ook wel onder de naam ‘De Hoofdstraat’ of ‘Mirador’. Er is veel te doen geweest over de ontwikkeling, voornamelijk de woontoren van 75 meter hoog. Dat zal, na de afronding van de bouw, het hoogste gebouw in Apeldoorn zijn.

Het woningbouwproject Crescent-West ligt ook in het oosten. Vlak naast het station en tegenover de fietsenstalling wordt er nu wel definitief gebruik gemaakt van het leegstaande stuk grond. Eerder had Den Olifant hier een pop-up terras: de Serengeti. De afgelopen maanden is al hard gewerkt aan de 14 stadsvilla’s en 30 appartementen. De oplevering van de woningen zal in het tweede kwartaal van dit jaar zijn, en van de appartementen in het derde kwartaal.

Daarnaast staat er ook woningbouw in Haven-Centrum op de planning. De laatste paar jaren heeft dit gedeelte van de stad veel veranderingen en woningbouw gezien. Dat gaat niet veranderen, er komen namelijk 48 appartementen bij. Daarvan zijn de helft sociale huur en de andere helft middeldure koop. De woningen komen tegen de parkeergarage Koningshaven-Centrum aan te staan. Werkzaamheden gaan richting het einde van het jaar van start.

Het Marktplein is natuurlijk niet uit dit artikel te missen. Onze fotograaf, Peter Vroon, neemt af en toe een kijkje bij de werkzaamheden. Hij heeft onlangs nog een video en een aantal foto’s gemaakt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!