Zilverrug Bao Bao zorgt voor eerste nageslacht

Dinsdag 9 maart 2021

Door Redactie

Apenheul

Gorilla Gyasi is voor de tweede keer bevallen van een jong, zowel zij als het jong zijn gezond. Afgelopen februari werd er ook een baby bonobo geboren, maar de geboorte van de gorilla is net iets meer bijzonder. Het is namelijk de 50e gorillababy die in Apenheul geboren is. Een passend getal aangezien het dierenpark dit jaar haar 50-jarig jubileum viert. Het jong is ook de eerste nakomeling van zilverrug Bao Bao.

De ouders

Apenheul is onderdeel van het Europees fokprogramma, EEP. De gorilla is nog steeds een bedreigde diersoort en via dit programma wordt geprobeerd de dieren in stand te houden. De zilverrug Bao Bao kwam in 2018 naar Apenheul om zich voort te planten. Hiervoor leefde hij jaren zonder vrouwen en had hij geen nageslacht. De gorilla paste goed in de groep en nu zijn de genen van Bao Bao ook in het fokprogramma vertegenwoordigd.

Voor moeder Gyasi is het de tweede baby. Haar vorige jong, Tayari, is in november 2019 verhuist naar Taipei Zoo en is daar ook bevallen. De geboorte van een nieuwe baby in Apenheul is goed voor de gorillagroep. Een babygorilla geeft een andere dynamiek en jonge gorillavrouwtjes kunnen kijken hoe het moederschap gaat. Het geslacht van de baby is nog niet bekend en heeft ook nog geen naam gekregen.

Naam kiezen

Als het geslacht bekend is kan er een naam gekozen worden. Vaak kiest de dierentuin zelf een naam voor de apen, maar deze keer starten ze een wedstrijd. Iedereen kan een Afrikaanse naam kiezen en vervolgens insturen. De dierverzorgers kiezen vervolgens een winnende naam. Apenheul laat via haar sociale mediakanalen weten hoe en wanneer de namen ingediend kunnen worden. Het dierenpark is nog steeds gesloten, maar hoopt binnenkort wel open te gaan. Beide baby’s, zowel de gorilla- als bonobobaby, zijn dan te zien voor bezoekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!