Meningen verdeeld over kunstwerk De Notenkrakerrrr

Maandag 2 november 2020

Door Amrutha Mol

Het kunstwerk ‘De Notenkrakerrrrr’ van de SpaceCowboys staat alweer ruim een maand, sinds 12 september, in de Apeldoornse Museumpassage. Het kunstwerk is gemaakt door het kunstenaarsduo Albert Dedden en Paul Keizer uit Deventer. De grote opvallende eekhoorn heeft een mytische uitstraling. Want zeg nou zelf, half jongen, half eekhoorn; dat is toch wel een bijzonder kunstwerk. Wat vinden Apeldoorners van dit kunstwerk? De meningen zijn verdeeld. We zochten het uit voor een miniserie over verschillende kunstwerken in Apeldoorn.

Gemeentegeld beter besteden

Herma Otten vindt dat het geld van de gemeente beter uitgegeven had kunnen worden en zegt: “Wat een nonsens. Dat geld had ook op een andere manier besteedt kunnen worden. Bijvoorbeeld aan de mensen met een kleine beurs.” Fred Witteveen vind het geen mooi beeld en maakt de opmerking: “Dat geld, het zal wel geen klein bedrag zijn, want iedereen wil er aan verdienen, hadden ze beter kunnen besteden aan de dakloze jongeren of andere mensen die minder bedeeld zijn. Gadverdamme wat een lelijk beeld ook. Jammer dat dat van ons geld moet worden betaalt.”

Karin Ellenbroek is ook niet erg enthousiast: “Jullie zitten met te weinig geld en dan wel aan dit kunstzinnige gedoe geld uitgeven. Investeer in dingen die wel relevant zijn en denk eens aan de minder bedeelden. Geef dan een extraatje aan de Voedselbank. Dat is een betere besteding dan aan die kunstzinnige gedoe.”

Binnenstad minder saai

Nicolette Jonker – van Dam is wel te spreken over het beeld en zegt: “Ik vind dit écht een geweldig mooi beeld! Schitterend! Een bijzonder beeld.” Henriëtte Pieper vraagt zich af of ‘De Notenkrakerrrrr’ het broertje is van ‘De Haas’, een kunstwerk van Henk Visch in Hoogeveen. Nicolette Jonker – van Dam reageert daarop: “Ik vind de Apeldoornse variant toch mooier.”

Jan Bark vindt dat het beeld in Apeldoorn hoort en vertelt: “Ik vind het een mooi beeld, dit hoort in Apeldoorn!” Maxime Molenaar is het met hem eens en beweert dat dit werk de Apeldoornse binnenstad minder saai maakt en licht toe: “Ontzettend gaaf werk op een toepasselijke plek! Nu is de Apeldoornse binnenstad weer iets minder saai.”

Over het kunstwerk

“De bedoeling van ‘De Notenkrakerrrrr’ is dat het de fantasie prikkelt. Het moet tot de verbeelding spreken”, zei het kunstenaarsduo onlangs over het werk. De SpaceCowboys maken voor specifieke plekken kunstwerken in de openbare ruimte. In hun werk zijn strakke lijnen en mythische aspecten. Vaak verwijzen de kunstwerken naar de geschiedenis van een plek. In dit geval dus naar de geschiedenis van Apeldoorn. De SpaceCowboys zeggen over hun werk: “Emotie en beleving zijn belangrijke waarden in ons werk.”

Het beeld maakt ook een verwijzing naar de eekhoorn die veel wordt gezien in de omgeving van Apeldoorn. “De eekhoorn is een acrobatisch dier dat met al zijn sprongen en snelle stappen aandacht trekt. Eekhoorns zijn performers en daarom past de eekhoorn zo goed in de Museumpassage”, laat de gemeente Apeldoorn weten.

De kunstenaars maakten het werk in opdracht van ACEC. ACEC verzorgt meerdere initiatieven op het gebied van kunst in Apeldoorn. Dit kunstwerk is na een selectieprocedure uitgekozen door ondernemers en bewoners uit de omgeving.

Lees de komende weken ook onze verhalen over de kunstwerken De Matenpoort en De Boom der Vrijheid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!