Gemeente wil ’terrastuinen’ aan randen binnenstad

Vrijdag 2 april 2021

Door Tim Uilen

Apeldoorn Direct

De terrassen mogen nog niet open, dat is je vast niet ontgaan. Eerder was het nog onduidelijk of de horeca open kon. De ondernemers zelf waren in ieder geval al druk met het klaarmaken van de terrassen, voor het geval dat. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft wel ingestemd voor een voorgestelde aanpak. In deze aanpak kunnen ondernemers al wel voorbereidingen treffen. Daarnaast tellen een aantal van de regels van vorige zomer ook mee.

Terrastuinen

Het college wil dit jaar de mogelijkheid bieden om terrassen op de rand van de binnenstad op te bouwen. Vorig jaar was dit ook het geval. De bedoeling hiervan is dat de bezoekers op deze manier verspreid worden, hierdoor is de kans op drukte in de binnenstad minder groot. In totaal kunnen er 6 terrastuinen met een maximale capaciteit van 60 terrasstoelen worden vergund aan het randgebied van de binnenstad. De locaties van deze terrassen volgen uit aanvraag van ondernemers. Vervolgens kijkt de gemeente of het mogelijk is en zal de aanvraag vergunnen. Naast een terrasvergunning kan er in bepaalde gevallen ook een omgevingsvergunning nodig zijn.

De terrastuinen zijn bedoeld om lokale ondernemers steun te bieden. Vorig jaar had Wijnbar & Tapperij Den Olifant een vergelijkbaar zomerterras op het lege terrein bij het station. De gemeente hanteert ‘wie het eerst komt, wie het eerste maalt’. Bij een locatie gekozen door meerdere ondernemers wordt eerst gekeken of de onderneming ruimte heeft voor een terras bij hun pand. Als dit niet zo is, dan zal deze onderneming de locatie krijgen. Daarnaast moet het ook een lokale horecaonderneming zijn, aan Apeldoornse horeca wordt namelijk voorrang gegeven.

Regels

De inrichting van de terrastuinen moet sober zijn en mag niet de uitstraling hebben van een evenement, met bijvoorbeeld een foodkar of speelelementen. Tenten en overkappingen zijn niet toegestaan, dit geldt ook voor live muziek. Wel mogen de terrassen parasols hebben. Natuurlijk moeten de terrassen volgens de coronamaatregelen worden ingericht. Als ondernemers hun normale terras kunnen gebruiken, dan krijgen ze 70% korting op hun precariobelasting. Dat is een belasting die wordt geheven als er voorwerpen op, onder of boven openbare gemeentegrond geplaatst zijn. Ondernemingen die niet volgens de maatregelen hun terras kunnen openen hoeven deze belasting niet te betalen. De terrastuinen staat de gemeente toe als het kabinet beslist om de terrassen te openen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!