In Beeld: Harry Vesseur, alias Ballen Harry en Party Harry

Zaterdag 15 mei 2021

Door Tim Uilen

De naam Harry Vesseur zal bij sommige mensen geen belletje laten klinken, maar zeg Ballen Harry of Party Harry en bijna iedereen in Apeldoorn en omgeving weet waar je het over hebt. Al jaren is hij bezig met entertainment en bouwt hij de gezelligste feestjes. Niet alleen in Apeldoorn, maar ook in het buitenland. Shanghai, Curaçao, Kenia, Oostenrijk, noem het maar op, want hij heeft er gestaan. Sinds een aantal jaar is hij ook bezig met het maken van gehaktballen. Samen met zijn foodtruck reist hij het hele land over, maar staat hij ook in zijn geboorteplaats de ballen te serveren.

Over Harry

Geboren op: 29-01-1970
Relatie: Dikke verkering met Annemie van Gils, topvrouw en de stille kracht achter Ballen Harry
Hobby’s: Wandelen, MTB-en, muziek luisteren en Dj-en en bordspelletjes
Grootste inspiratie: In muziek Tom Jones en in de gehaktballenrarij mijn oma
Favoriete vakantiebestemming: Ibiza
Is dol op: Gehaktballen en mijn familie
Heeft hekel aan: Muggen
Motto: Het geld ligt voor het oprapen, je moet alleen wel willen bukken

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Harry Vesseur, 51 jaar. Ik ben Ballen Harry en ook Party Harry. Op het ene moment sta ik met mijn foodtruck gehaktballen te verkopen en op het andere moment sta ik te zingen op feestjes. Waarom ik begonnen ben als Ballen Harry gaat heel lang terug. Ik maakte vroeger altijd lekkere gehaktballen, dat heb ik een beetje van mijn oma afgekeken. Op een gegeven moment kwamen mensen bij mij eten en dan vroeg ik altijd wat ze wilden eten. “Maak in ieder geval maar gehaktballen”, was dan altijd de reactie. Toen dacht ik er al over na om later iets met gehaktballen te gaan doen. Zo’n 7 jaar geleden begon een vriend van mij met een foodtruckfestival en toen dacht ik eraan om met een foodtruck te beginnen, een foodtruck met gehaktballen.

We hebben toen eerst gehaktballen gemaakt. We zijn begonnen met een proeverij bij mij in de tuin. Ik heb 5 pannen met ballen gemaakt en 50 man uitgenodigd om te komen proeven. De lekkerste bal zijn we verder meegegaan. Daarmee zijn we naar de slager gegaan en toen was de bal zoals hij nu is. Voor de grote consumptie kan je natuurlijk niet alle ballen met de hand draaien, dus daar moest wat aan gebeuren. Zo hebben we een ‘superbal’ gecreëerd.”

Bij de bal horen ook een saus en een biertje, hoe zijn die ontstaan?

“De ‘Rock ’n Roll’ saus hadden we al vrij snel. Ieder heeft het altijd over een balletje mayo en dat is natuurlijk harstikke lekker, maar ik wilde de gehaktbal een andere beleving geven. Dus ik dacht aan een hele lekkere barbecuesaus, dat maakt het natuurlijk net iets anders dan een balletje mayo. Ik heb weer een proeverij gedaan. Eerst hebben we wel 30 sauzen geprobeerd en toen hebben we een afvalrace gedaan totdat er 5 overbleven. Toen zijn we de 5 sauzen met de gehaktbal gaan proberen en toen kwam er een winnende saus uit die nu de ‘Rock ’n Roll’ saus is geworden. Hij past perfect bij de bal, als je hem los zou proeven dan zou je hem niet als eerste kiezen. We hebben het toen op de markt gebracht en we gebruiken hem nog steeds.

 

Het moest wel een biertje zijn die je lekker het hele jaar door kan drinken.

 

Dat biertje is wel een grappig verhaal. Op een gegeven moment hebben wij met de Oktoberfeesten veel in de organisatie gedaan hier in Apeldoorn, daar zat de Veluwse Schavuyt ook bij. Van de toen destijdse eigenaar heb ik het biertje als een soort cadeau gekregen. We mochten dus een paar duizend liter gaan maken dankzij onze inzet tijdens de evenementen. Toen zijn we ook in de creatie van dat biertje gaan duiken. Met een nieuwe proeverij hebben we gekeken wat er nou lekker past bij de bal. We hebben toen ook weer een afvalrace gedaan om te kijken welke het beste past. Aan het begin dachten we aan een donker biertje, natuurlijk lekker met vlees. Alleen verkoopt een donker biertje alleen in de herfst of de winter en dat wilden we eigenlijk niet. Het moest wel een biertje zijn die je lekker het hele jaar door kan drinken. De frisse ‘Ballen Blond’ is eruit gekomen en die smaakt fantastisch. Zo heb bij elkaar een heel leuk aanbod van producten. En lekker natuurlijk, dat is ook belangrijk.”

Je bent natuurlijk horecaondernemer, hoe lastig was dat eigenlijk aan het begin van de coronacrisis?

“We werden aan het begin van de crisis opgemerkt door een heel groot bedrijf uit de randstad, een projectontwikkelaar. Die boekte ons eerst voor 3 dagen, maar uiteindelijk werd dat 6 weken. We hadden dus een gigantische opdracht. Alles moest natuurlijk wel coronaproof uitgeserveerd worden en dat deden wij met het coronaprotocol rond de foodtruck. Dat bouwbedrijf kon daarmee wel uit de voeten, om op deze manier toch iets leuks aan te bieden aan hun bouwvakkers. Dat werd dus 6 weken, maar onderweg ging het andere bedrijven ook opvallen. Toen gingen de grootste bouwbedrijven van Nederland ons ook bellen. Zo zijn we eigenlijk de hele coronatijd geboekt geweest op allerlei bouwplekken. Aan de snelweg, bij de Europort, in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, eigenlijk door heel Nederland. We konden natuurlijk coronaproof serveren en dat was natuurlijk top voor die bedrijven. Dus eigenlijk hebben we een beetje mazzel gehad, maar uiteindelijk hobbelen we de coronaperiode wel goed door.”

Waarom sta je eigenlijk aan de Vlijtsekade?

“Ik woon er vlakbij en het is gewoon een fantastisch plekje. Het terras zat op Hemelvaartsdag helemaal vol en het is ook een leuke plek om te zitten. Je zit aan het kanaal en aan de andere kant heb je het verkeer van de Vlijtseweg en Deventerstraat, dat is heel leuk om naar de kijken. Het is een druk punt en je valt er dus wel op. We staan nu op een stukje terrein van Nikkels B.V. dat we mogen huren, maar we begonnen aan de kade. Je kan daar heel makkelijk stoppen, met de auto of de fiets, en dan gelijk weer via de kade terug naar de Vlijtseweg gaan. Op dat stukje terrein van Nikkels staan we nu met het terras, daar had ik toch al wel interesse in. Nikkels ging daarmee akkoord en daarna ook de gemeente. Het is echt een superplekje als je daar zit, er is van alles te zien. Een paar zwanenfamilies gebruiken bijvoorbeeld een stukje van de kade als landings- en opstartbaan. Je zit nu ook lekker in de zon, ik vind het gewoon een uniek plekje.”

Je hebt nu voor het eerst een terras aan de Vlijtsekade, hoe voelt dat?

“We hebben het sinds vorige week en dat hebben we een tijdje geleden aangevraagd. Dat is nog redelijk snel gegaan en het staat nu op dat terreintje van Nikkels. Het is gewoon echt een uniek plekje, vroeger reed ik er al langs en dan vond ik het gewoon jammer dat er niks gebeurde op die plek. Later dacht ik ook dat het een mooie plek zou zijn voor de foodtruck. Een half jaar geleden ben ik ook naar de gemeente gestapt om te kijken wat er mogelijk is, want het is gewoon een prachtig plekje. Nu staan wij op een parkeerplaats waar een tijdje terug nog gras tot een meter hoog stond. Als je het nu ziet met het terras, en ook op Hemelvaartsdag, dan is het gewoon heel leuk. Het is erg gezellig en de buurtbewoners zijn ook blij dat er nu iets staat, veel van hun zijn ook klanten. Dat is natuurlijk fijn dat zij ook blij zijn en wij zijn er zelf ook blij mee.”

Waarom ben je vanuit de Vlijtsekade begonnen met puzzeltochten?

“Toen we aan de kade mochten staan konden mensen niet bij de foodtruck hun broodje opeten. Dus toen moesten we een leuke manier verzinnen om de mensen wel bij de foodtruck weg te krijgen, om het zo te zeggen, zodat ze niet rond bleven hangen. Mijn vriendin en ik rijden zelf altijd autorally’s, dat hebben we in de coronaperiode veel gedaan. Dat principe van een stukje rijden en dan puzzelen onderweg hebben wij omgezet in een wandeltocht. Je gaat wandelen en krijgt van ons een routekaart, tijdens de route moet je dan bepaalde foto’s herkennen. Dat is echt een hit geworden. Tijdens corona mag je natuurlijk weinig, dus mensen zijn volop gaan wandelen. Mensen kwamen bijvoorbeeld een broodje bal halen en dan kregen ze de routekaart erbij.

 

Het is ook grappig dat er bijvoorbeeld kinderen bij zijn die chagrijnig aan komen lopen omdat ze met papa en mama weer moeten wandelen.

 

Vanaf dag 1 is dat een succes geworden en inmiddels hebben we nu 6 routes. Wat we zelf het allerleukste vinden is dat mensen super enthousiast terugkomen en dat ze volgende week een andere route gaan lopen. En het is ook grappig dat er bijvoorbeeld kinderen bij zijn die chagrijnig aan komen lopen omdat ze met papa en mama weer moeten wandelen. Dan geef je ze die routekaart, dan komen ze later terug en dan vinden die kinderen het superleuk. Het is superleuk om te doen, de routes zijn divers en heel erg mooi. We hebben er ook wandelstukjes ingegooid waar je niet zo snel komt, dus je hebt ook mensen die een beetje verbaasd zijn dat er zulke paadjes in Apeldoorn zijn. Het is eigenlijk ook een beetje Apeldoorn-promotie, want ik krijg ook mensen uit heel Nederland bij de foodtruck.”

Je krijgt ongelofelijk veel complimenten en lovende reacties van mensen, hoe voelt het om dat mee te krijgen?

“Dat is fantastisch. Natuurlijk doe je het om ook omzet te draaien en wat te verdienen, maar die reacties… Dat is onbetaalbaar. Hemelvaartsdag is voor ons echt een drukke dag geweest, van de reacties die je dan krijgt wordt je echt blij van. Iedereen heeft het toen leuk gehad. Mooier kan je het natuurlijk niet hebben dan andere mensen blij maken.

Hij is natuurlijk al genoemd, maar hoe zie jij de toekomst voor Party Harry?

“Ik krijg nog steeds wel telefoontje voor Party Harry, maar ik moet zometeen wel een keuze gaan maken. Tot 1 oktober heb ik een vergunning om op de Vlijtsekade te staan met de foodtruck en dan wordt het ook een stuk kouder. Ik hoop dat je dan ook weer iets meer kan en bijvoorbeeld ook feestjes. Dan zal ik natuurlijk weer gebeld worden voor optredens, dat gebeurt nu dus ook al. Misschien kan ik het dan dus weer mooi afwisselen.

Ik ben wel ondernemer, dus ik kijk vooruit naar wat we de komende periode gaan doen. Daar heb ik natuurlijk al wat ideeën voor, maar die ga ik natuurlijk nog niet prijsgeven. Iedereen zoekt naar nieuwe ideeën en nieuwe manieren om omzet te draaien. Zingen is wel mijn basiswerk, dus zodra dat kan wil ik daar weer mee bezig gaan. Voor de coronaperiode hebben we ongelofelijk veel optredens in een jaar gedaan, dus ik hoop dat het weer naar dat niveau kan. Als het een stukje minder is, dan is dat ook geen probleem.

We hebben het nu over Party Harry, maar hoe is Party Harry ontstaan?

“Ik werkte destijds, 1993, in een sportschoenenzaak aan de Kapelstraat in Apeldoorn. Daarnaast zat een kroeg, Den Zotte Duvel, en dat was een mooi café, maar het was er nooit echt druk. Na het werk gingen we daar altijd wat drinken en op een gegeven moment zit ik met de eigenaar te praten over wat hij kan doen om meer klanten te krijgen. Hij vraagt wat ik zou doen, ik zeg; “Als ik hier zou gaan zingen dan zit de tent snel vol.” Dat was vanuit mijn kant een pure bluf, ik had nog nooit gezongen. Maar de eigenaar heeft er toch werk van gemaakt.

Ik fietste een keer naar mijn werk toe en zie allemaal posters met onze namen erop dat we gingen optreden. We hebben toen een showtje in elkaar geflanst en die hebben we in Den Zotte Duvel gedaan. De gordijnen op het podium gingen open en het zat helemaal bomvol. Het was hilarisch dat wij met dat gepruts een hele tent vol kregen. Bij het café hebben ze toen met die optredens doorgepakt en hadden ze volgende week ook een BN’er.

 

De beste zanger weet ik niet, maar ik kan wel een feest maken.

 

Dat was eigenlijk de aftrap van het zingen. Samen met een collega van de sportzaak deed ik dat en na een jaartje ging hij verder met wat anderen jongens. Toen was ik nog in mijn eentje over, maar als soloartiest moet je natuurlijk een naam hebben. Bepaalde mensen kwamen met Party Harry en zo is Party Harry geboren. Elke 2 of 3 weken zong ik dan een keer in een cafeetje en gaandeweg werd dat steeds meer. Ik ben nu natuurlijk ook niet de beste zanger, maar toen kon ik al helemaal niet zingen. Ik kon wel een feestje bouwen een daar belde mensen ook voor. Later zijn ook de optredens beter geworden. De beste zanger weet ik niet, maar ik kan wel een feest maken. Ik ben ook niet bang om naast bekende artiesten te staan.”

Wat is, tot nu toe, je favoriete of meest memorabele optreden geweest?

“Ik heb er een heleboel eigenlijk. Als je voor eerst in het buitenland een optreden hebt is dat eigenlijk wel gaaf. Dat mensen je in het buitenland gaan boeken is natuurlijk altijd bijzonder. We hebben ook ‘de Foppers’ gehad; met Tom van Zevenbergen en Chiel van Tongeren. Toen hebben we, op uitnodiging van IBM en Heineken, in Shanghai opgetreden. Dat is echt hilarisch, dat vergeet je nooit meer. Wanneer zou je ooit in Shanghai komen als Apeldoornse zanger?

Daarnaast heb ik ook fantastische privéfeesten gedaan op Curaçao en ik heb 3 jaar voor de Rotaryclub in Kenia gezongen; dat zijn gewoon bijzondere dingen. Elk optreden is natuurlijk op een andere manier weer uniek. Bij mensen thuis, in cafés en in het Gooi heb ik ook veel mooie feesten gehad. De buitenlandse tripjes die blijven je toch wel het meeste bij. Ik zit nu ook al een aantal jaar in de wintermaanden in Oostenrijk voor oktoberfeesten. Dat is echt fantastisch, een mooi uitzicht en lekker in de koude lucht.”

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

“Ik hoop dat we op de Vlijtsekade elke zomer, en misschien ook winter, een leuke plek kunnen hebben. Misschien kunnen we dat wel uitbreiden zodat het een leuke plek wordt en blijft. Verder heb ik eigenlijk niet veel wensen. Ik heb al een mooi leven en als ik dat gewoon voort kan zetten, ook misschien weer met wat optredens, dan ben ik een blij mens. Je weet natuurlijk ook nooit wat er op je pad komt, ik blijf ondernemer en andere takken van sport vind ik ook interessant. Het zou zomaar kunnen dat ik in een andere branche weer iets ga opzetten, maar momenteel is dat niet mijn ambitie. Ik wil gewoon lekker doorgaan met wat ik nu doe en dan ben ik een blij mens.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!