Hevige discussie over Apeldoorns vuurwerkverbod

Vrijdag 16 april 2021

Door Tim Uilen

Still uit gemeenteraadsoverleg

De discussie om vuurwerk is altijd lastig. Je hebt het namelijk over een traditie waar veel mensen bepaalde herinneringen en emoties aan hechten. Gisteravond, donderdag 15 april, had de gemeenteraad het over een vuurwerkverbod. In 2019 is door de raad een motie aangenomen om voorbereidingen te treffen voor een consumentenvuurwerkverbod op de jaarwisseling van 2020-2021. Door de coronapandemie heeft de raadswerkgroep dit werk neergelegd en wordt er nu gekeken naar een plan van aanpak voor de jaarwisseling van 2021-2022.

De scenario’s

Er zijn 5 scenario’s naar voren gebracht. Alle scenario’s gaan over een vuurwerkverbod, iets waar sommige raadsleden niet tevreden mee zijn. Tim Kamphuis, van de VVD, wil liever een scenario 6, waarbij consumenten nog wél vuurwerk af kunnen steken. “Wij willen absoluut niet vuurwerkliefhebbers en ondernemers de das om doen”, zegt hij tijdens zijn inbreng. Van de 5 scenario’s zijn er 3 die per direct zullen gelden. Bij de snelheid, haast en de gesprekken met vuurwerkliefhebbers en ondernemers zet hij vraagtekens neer. “Dat is niet, wat wij als de VVD, willen zien bij goede politiek en besluitvorming.” Ondernemers en inwoners zijn ook ontevreden over hoe er contact is genomen met hun over het besluit.

Het verbod

“Wij zijn nooit benaderd over het vuurwerkverbod”, zegt Nathalie de Vries, van Ed Raket Vuurwerk. “Ik werd gebeld door de pers, maar ik wist er niks over.” Nathalie voelt zich door de gemeente buiten het proces gesloten en de andere gastsprekers vanuit de vuurwerkwereld gaan daar in mee. Een verbod zou namelijk ook betekenen dat vuurwerkhandels niks meer mogen verkopen. Als de verkooppunten wegvallen, dan zal de controle op veilig vuurwerk ook wegvallen. Vele insprekers zien dat als een probleem en geven aan dat dit ervoor zorgt dat alleen illegaal vuurwerk overblijft.

Dit illegale vuurwerk zorgt voor harde knallen en meer schade. “Met ons vuurwerk kan je niet schade aan verkeersborden en bushokjes aanrichten”, legt Marcel Schutteman, van Broekhoff Vuurwerk uit Dronthen, uit. “Dat kan je alleen doen met illegaal gekocht vuurwerk.” Ook wordt benoemt dat overlast en letsel gevolgen zijn van illegaal vuurwerk. Sinuta Biharie, van de SP, vindt dat verbieden juist extra problemen met zich meebrengt. “Wij zijn het met de scenario’s niet eens”, vertelt ze. “We geloven bij wiet, casino’s en ook bij vuurwerk niet in verbieden.” Ze vindt ook dat een lokaal verbod juist de problemen van de gemeente Apeldoorn doorschuift naar andere gemeenten die geen verbod hebben. Mensen zullen dan waarschijnlijk in deze gemeenten hun vuurwerk afsteken.

Emoties

Tijdens het gesprek waren er veel mensen aan het woord. Bij zowel voor, als tegen, lagen de emoties hoog. Roy Buitenhuis, een inwoner van Apeldoorn, snapt niet waarom er een verbod komt en vindt dat veel mensen worden gestraft voor het gedrag van een kleine groep. Roy viert de jaarwisseling altijd met een groep buurtbewoners, waarbij mensen geld inleggen om vuurwerk te kopen. “We zorgen zelf voor veiligheid”, legt hij uit. “Mensen die vuurwerk afsteken drinken bijvoorbeeld ook niet.”

Iris van de Kamp, ook een inwoner van Apeldoorn, heeft juist een andere mening. Zij is wel klaar met de schade, het letsel en de overlast die het vuurwerk met zich meebrengt. “Oud en Nieuw is voor mij al jaren geen leuk feest meer”, zegt zij. “Ik was juist heel trots toen de gemeente als eerste in Nederland wilde kijken naar een vuurwerkverbod.” Arjan Groters, van de Partij voor de Dieren, snapt de mening van Iris. “Partij voor de Dieren is altijd al tegen vuurwerk geweest.”, vertelt hij. Daarnaast brengt hij een punt boven over alternatieven. “Als we kijken naar alternatieven, dan hoef je niet alleen naar vuurwerk te kijken.” Hij noemt daarbij lichtshows, maar ook lasershows die vuurwerkleegte kunnen vullen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!