[VIDEO] Amber maakt grote sprongen dankzij dure behandeling in Amerika

Maandag 23 september 2019

Door Redactie

Ze dacht nooit meer van haar klachten af te komen, maar wonder boven wonder gaat het steeds beter met Amber Wolffensperger (24). Het is bijna een maand geleden dat ze terugkwam uit Amerika. Maar liefst 14.000 euro was er nodig voor de behandeling die ze wilde proberen na een val in januari 2017. Na die val veranderde haar leven totaal, in negatieve zin. Ze had pijn en was vooral enorm moe. Maar de dure behandeling lijkt dus een positief effect te hebben.

Amber zegt: ,,Het verschil van de behandeling voel ik nog steeds. Ik ben enorm dankbaar dat ik de kans kreeg om naar Cognitive FX te gaan, want dat heeft de kijk op mijn leven veranderd. Ik dacht nooit meer van mijn klachten af zou komen, maar nu heb ik hoop gekregen dat dat wel mogelijk is. Elke dag moet ik trainen voor verbetering van mijn klachten.” Elke dag moet ze vooral
cognitieve en visuele opdrachten doen. ,,Zoals nummers op de muur plakken en deze in volgorde aanraken, waarbij ik afwissel met hand, volgorde en andere variaties. Mijn familie is aangeraden om mij daarbij willekeurig rekensommen te geven, vragen te stellen en lastig te vallen. Dat vinden ze totaal niet erg, natuurlijk.”

Amber ging naar Amerika samen met haar zus en zwager. ,,Ik vond het erg fijn dat ze mee zijn gegaan, zij waren echt mijn steun in Utah. Elke dag reden we ongeveer een half uur naar de kliniek, daar moest ik bijna elke dag van 8 tot 4 aan de slag en probeerde dan in de avond tot rust te komen. We hebben daar, na de behandeling nog kort de omgeving kunnen verkennen, maar tijdens de behandeling kostte alles mij veel energie.” De behandelingen waren zwaar, vertelt ze. ,,Ook al waren het maar vijf dagen, het was erg intens. Toen anderen verbetering leken te ervaren op de tweede en derde dag, begon ik even de moed te verliezen. Gelukkig duurde dat niet lang, want na de vierde dag merkte ik al dat ik minder last had bepaalde pijnen en dat mijn hoofd minder mistig voelde. Ik wist dat het dankzij Cognitive FX zou kunnen veranderen en dat gebeurde ook. Dat was slechts het begin, maar wel het bewijs dat ik keihard moet gaan werken om verbetering te krijgen.”

Genieten

Ze vervolgt: ,,Ik probeer nu ook weer te genieten van het leven met kleine stapjes. Ondanks dat er tot nu toe slechts kleine veranderingen zijn, geeft mij dat wel hoop dat ik er meer uit kan halen.
Iedereen die bij Cognitive FX komt, krijgt een ander rooster voor de hele week, afgestemd op de klachten die je hebt en de uitslag van de scans. Je begint de week met een fMRI, een functionele MRI, waarbij ze de doorbloeding in de hersenen kunnen zien. Op basis daarvan zien ze ook welke delen van de hersenen minder bloed gebruiken/krijgen en aan de hand van deze uitslag maken ze voor iedereen een apart programma om juist die onderdelen weer te stimuleren om aan het werk te gaan. Aan het einde van de week maken ze weer een scan, om te kijken hoe deze onderdelen zijn verbeterd en welke opdrachten er voor moeten zorgen dat het herstel zo spoedig mogelijk verloopt.”

De meeste opdrachten die ze daar kreeg, waren opdrachten waarbij ze meerdere dingen tegelijk moest doen. ,,Zo moest ik kaarten sorteren, terwijl op de achtergrond een video werd opgezet met een man die supersnel praatte”, legt ze uit. ,,Daarbij moest ik ook rekensommen oplossen en balanceren op een plank of bal. Bij een andere opdracht moest ik dieren noemen op alfabetische volgorde van a tot z terwijl we ballen overgooiden. Tegelijkertijd liep er iemand om mij heen met een hoop herrie terwijl er harde muziek op de achtergrond klonk. Het was een erg vreemde ervaring, maar het blijkt effect te hebben gehad. Op deze manier probeerde ze de hersenen te forceren delen te gebruiken die voorheen minder werden gebruikt naar aanleiding van de hersenschudding.”

Oogarts

Aan het einde van de week bleek dat er bij Amber nog wat klachten waren omtrent haar ogen en dat haar hersenen deze minder goed gebruikte vanwege de val. ,,Zodoende zijn we doorverwezen naar een oogarts. Hij heeft verschillende tests gedaan en het bleek dat het gebruik van mijn ogen, (scherpstellen, filteren en aandacht houden) mijn hersenen zodanig energie kostte, dat ik hoofdpijnen krijg. Daardoor zetten mijn hersenen ook een oog ‘uit’, waardoor ik veel moeite had met kijken. Ik ben doorverwezen naar een oogarts in Nederland om daar te blijven trainen om mijn ogen opnieuw te leren kijken.”

Amber heeft nog een lange weg te gaan, beseft ze. ,,Maar ik weet zeker dat als ze de opdrachten blijf doen die zij mij hebben meegegeven, dat ik verder kan komen dan het in Nederland ooit zou komen. Ik had in ieder geval niet verwacht dat ik in zo’n korte tijd al zulke verandering zou voelen. Ik ben niet meteen beter, maar merk dat mijn lichaam langzamerhand zichzelf aan het herstellen is. Als ik alle oefeningen, zowel cognitief als visueel, een half jaar blijf doen, verwacht de kliniek dat mijn klachten met 70%-80% moeten verbeteren. Ik zal nooit de oude zijn, maar er zouden zich minder vaak klachten moeten voordoen. Ik merk op dit moment al dat ik het langer volhoud om naar buiten te gaan en mij minder stoor aan allerlei geluiden om mij heen of dat het minder moeite kost om de focus te houden in een gesprek. Als ik mij bedenk dat dit over een half jaar nog beter kan zijn, kan ik niet wachten om weer naar school te gaan en weer te gaan werken. Vooral naar de normale dingen in het leven en het meedraaien in de maatschappij zijn punten waar ik naar uit kijk.”

Ze besluit: ,,Het is jammer dat een soortgelijke behandeling (nog) niet mogelijk is in Europa of Nederland. Cognitive FX gaf wel aan in gesprek te zijn met verschillende artsen in Europa om een dergelijke kliniek hier op te zetten, maar dat kost tijd en geld. Ze verwachten mogelijk dat er tussen 2025 en 2030 een kliniek geopend kan worden aan deze kant van de wereld. Ik wil iedereen enorm bedanken voor het doneren, want zonder deze donaties was het nooit gelukt. Ook dank aan alle vrienden en familie voor al hun steun en het geloven in mij. Bedankt dat jullie er altijd voor mij zijn, ook in de tijden dat ik niet volledig mijzelf was.”

Bekijk hieronder de video over de ervaringen van Amber in Amerika:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!