‘Konden ze de hooibalen niet kwijt?’ Apeldoornse meningen over kunstwerk ‘De Matenpoort’ zijn niet mals

Maandag 16 november 2020

Door Amrutha Mol

De Apeldoornse gemeente maakte begin dit jaar al bekend dat ze kunst in de openbare ruimte wat prominenter op de kaart wilden zetten. Al eerder dit jaar verscheen het kunstwerk ‘De Notenkrakerrrr‘ De meningen hierover waren erg verdeeld. Op woensdag 21 oktober werd er een nieuw kunstwerk in de openbare ruimte geïnstalleerd. Dit keer in de Apeldoornse wijk De Maten. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Marcel Smink. Het kunstwerk heet ‘De Matenpoort‘ en staat symbool als poort naar de oude Apeldoornse wijk. Maar wat vinden Apeldoorners van dit kunstwerk?

Apart kunstwerk

Veel mensen vinden ‘De Matenpoort’ een apart kunstwerk. Zo zegt Renate Lievestroo- Aarsen: “Was er vorig jaar ook al niet zoiets mafs bij de fietsenstalling en Gigant neergezet? Als dat potje kunst leeg moet geef de kinders op de lagere scholen kleurtjes en papier, ik denk dat daar mooiere ontwerpen van komen.” André Middag vraagt zich af: “Hadden ze het gras gemaaid en konden ze de hooibalen niet kwijt? Wat een raar kunstwerk, ik vind het maar niets en ik woon in die wijk.”

Fred van Doorland biedt aan om mee te helpen met het afbreken van het werk: “Schandelijk slechte timing om dat ‘ding’ er nu neer te zetten, terwijl de economische situatie door COVID-19 ook bij (te)veel Apeldoorners voor ellende zorgt. Al zou het uit een apart geldpotje komen, dan nog doe je dit nu als gemeente gewoon niet als je een beetje fatsoenlijk nadenkt. Ga eerst maar eens voor je inwoners zorgen die in de ellende zitten! Ik bied me bij deze vrijwillig aan om hem weer te helpen afbreken.” Mara van der Meulen vindt dat Apeldoorn achteruit gaat en vindt dit ‘gekke ding’ maar niks: “Wat is dit gekke iets, het slaat nergens op. Apeldoorn gaat erop achteruit.”

Creatief idee

Laura Potoven vindt dat dit wel een creatief idee is en zegt: “Donders hé! Wat een creatief meesterbrein!” Erika Schurink is wel voorstander van nieuwe kunst in Apeldoorn: “Nieuwe kunst in Apeldoorn, dat juich ik wel toe!” Yet Wierenga vindt het wel fijn dat er beplanting op het kunstwerk komt en meldt: “Wel fijn dat het kunstwerk niet zo blijft en dat er klimop geplant gaat worden.” André van Dijk is heel benieuwd naar het verhaal achter dit kunstwerk: “‘Kunst is het verhaal achter het voorwerp’. Ik ben dus vreselijk benieuwd naar het verhaal van de kunstenaar.”

Uitleg van gemeente

Dat dit kunstwerk veel los heeft gemaakt bij Apeldoorners is duidelijk te concluderen uit alle reacties op dit kunstwerk. Dit is de gemeente ook opgevallen en ze hebben hier ook een reactie op: “Het kunstwerk maakt een hoop los, hebben we gemerkt! Graag lichten we onze keuze hiervoor nader toe. Ieder jaar is er een investeringsbudget beschikbaar om de openbare ruimte te verfraaien. Dit is vastgelegd in de meerjarenbegroting. Wat de één verfraaiing vindt, vindt de ander niet mooi en dus al gauw geldverspilling. Dat is het lastige in een grote plaats als Apeldoorn. Daarom komt kunst in de openbare ruimte niet zomaar tot stand, maar altijd in overleg met mensen in de omgeving. ”

De woordvoerder van de gemeente vervolgt: “We begrijpen dat in deze moeilijke periode verschillende alternatieven zijn te bedenken voor financiële steun. Maar doordat deze processen langer lopen en de investeringen over een langere tijd worden gedaan, kunnen we niet zomaar ‘schuiven’ met budgetten. Natuurlijk hebben we hiernaast ook oog voor de andere dingen die onze zorg en aandacht nodig hebben. Tenslotte: je hoeft je geen zorgen te maken over het materiaal. De basis is een stalen constructie op een fundering van gewapend beton. De ‘hooibalen’ zijn gemaakt van zeer sterk en brandveilig kunststof. Het kan dus wel een tijdje mee.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!