Gemeenteraadsverkiezingen 2022: op welke partijen kan je stemmen?

Maandag 3 januari 2022

Door Tim Uilen

Archief | Daniel van Harmelen

Iedereen kan dit jaar, net zoals vorig jaar, weer naar de stembus. Alleen zal dat niet voor nationale verkiezingen zijn, maar voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op 16 maart is de officiële dag van stemming en 18 maart moet de uitslag bekend zijn. De laatste keer dat je voor de gemeenteraad kon stemmen was 4 jaar terug en misschien heb je sindsdien niet echt op de politiek in Apeldoorn gelet. Daarom zetten we hier op een rijtje welke partijen meedoen aan de verkiezingen van dit jaar.

4 jaar terug

De grootste partijen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren de VVD, Lokaal Apeldoorn, het CDA, D66 en de ChristenUnie met 6, 5, 5, 4 en 4 zetels respectievelijk. In totaal hadden zij samen dus 24 van 39 zetels. De VVD, Lokaal Apeldoorn, het CDA, D66 en GroenLinks vormden uiteindelijk een coalitie en stelden elk een wethouder aan. D66 heeft momenteel geen wethouder binnen het college, voormalig wethouder Maarten van Vierssen diende in juni 2021 namelijk zijn ontslag in. Een groot gedeelte van de Apeldoornse D66-fractie stapte in het voorjaar van 2021 op. Hierdoor ging de coalitie in de gemeenteraad vervolgens verder zonder D66, iets wat de voormalige wethouder in een lastige positie plaatste en uiteindelijk heeft geleid tot zijn aftreden. Hij werd in 2019 opgedragen als opvolger van de eerder opgestapte Mark Sandmann, die als 1e in het college zat namens D66.

De bovengenoemde partijen doen in 2022 ook gewoon mee, wel met een iets andere lijstvolgorde. Zo staat wethouder Jeroen Joon bovenaan bij de lijst van de VVD, huidige fractievoorzitter Jenny Elbertsen staat op 7. Lokaal Apeldoorn heeft hun huidige fractievoorzitter wel bovenaan staan, Peter Messerschmidt pakt namelijk plek 1. Hetzelfde geldt ook voor het CDA, waar Jan Dirk van der Borg bovenaan staat. Nathan Stukker, de huidige CDA-wethouder, fungeert als lijstduwer bij de aankomende verkiezingen. D66 heeft een lijst met veel nieuwe gezichten, waaronder Bouwien ten Bokum als lijsttrekker. Bij de ChristenUnie gaat Ben Bloem opnieuw de lijst aanvoeren, net zoals 4 jaar terug. GroenLinks kiest deze keer voor Danny Huizer, terwijl wethouder Detlev Cziesso lijstduwer is.

Middenmoot

De overige partijen die bij de vorige verkiezingen zetels kregen waren 50PLUS, de PvdA, de SP, de SGP, de Partij voor de Dieren en Gemeentebelangen. 50Plus kreeg 3 zetels en Gemeentebelangen 1, terwijl de overige partijen 2 zetels kregen. Alleen bij 50Plus ontstond er splitsing, de partij deed samen met de VSP mee aan de verkiezing van 2018. Door onenigheid splitste Hans Weevers van deze samenwerking en ging verder onder de naam van de Verenigde Senioren Partij, oftewel VSP.

Van de VSP is nog niet duidelijk of ze ook aan de opkomende verkiezingen mee gaan doen. 50PLUS gaat meedoen met Sjanie Donker als lijstrekker, terwijl huidige fractievoorzitter Philip de Groot op plek 2 staat. De PvdA heeft ook hun lijst gepresenteerd, namelijk met Chris Schouten op 1. Bij de SP gaat de keuze naar Sunita Biharie, de huidige fractievoorzitter en lijsttrekker bij de vorige verkiezingen. Henk van den Berge staat weer op plek 1 bij de SGP, Jan Kloosterman staat ook weer op plek 2. De Partij voor de Dieren heeft weer gekozen voor Maaike Moulijn als lijsttrekker, Harry Voss vervult weer zijn rol als lijstduwer. Gemeentebelangen heeft, net zoals in 2018, weer Antoon Huigens bovenaan de lijst staan.

Nieuwe partijen

Met een nieuwe verkiezing komen ook nieuwe partijen die meedoen. In Apeldoorn zijn dat er 3: WijApeldoorn, DENK en Forum voor Democratie (FvD). De 1e partij in dit rijtje zit momenteel al in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Lilian Haak, voormalig van de VVD en Groei & Toekomst, fuseerde haar eigen fractie met die van 3 opgestapte D66-raadsleden. Haak zal ook lijsttrekker zijn van deze nieuwe lokale partij. Een partij die nog niet in raad zit, is DENK. Zij doen met lijsttrekker Muhammed Asilsoy mee in Apeldoorn, de 28-jarige Apeldoorner leidt de lijst van de partij die al wel in de Tweede Kamer zit. Ook het FvD gaat in Apeldoorn meedoen aan de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Vivian Oosterhoff is de lijsttrekker van de partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!